Alenino kuřecí recept.
**Ingredience:**
- 500 g kuřecích prsou
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 ml smetany na vaření
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 200 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 1 malá mrkev
**Recept:**
1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky.
2. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nakrájíme. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
3. Na pánvi rozehřejeme olej a na středním plameni zpěníme cibuli. Přidáme česnek, mrkev a kuřecí kousky. Orestujeme do zlatova.
4. Přisypeme sladkou papriku, sůl a černý pepř. Krátce orestujeme, aby se uvolnily aroma.
5. Zasypeme moukou a zamícháme, aby se kuřecí kousky rovnoměrně obalily.
6. Přilijeme kuřecí vývar a rajčatový protlak. Promícháme a přivedeme k varu.
7. Jakmile začne směs bublat, snížíme plamen a vaříme pod pokličkou asi 15 minut.
8. Nakonec přilijeme smetanu, přidáme máslo a na mírném plameni vaříme dalších 5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Případně dochutíme solí a pepřem.
9. Podáváme s rýží, těstovinami nebo pečivem.
**Tipy:**
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do omáčky trochu sušeného tymiánu nebo majoránky.
- Pokud preferujete hustější omáčku, můžete přidat více mouky, ale nezapomeňte ji dobře rozmíchat, aby nevznikly hrudky.
- Pro lehkou verzi můžete použít místo smetany na vaření light smetanu nebo i jogurt.
- Tento recept se skvěle hodí i s těstovinami. Pokud si přejete zeleninovější variantu, můžete přidat na pánvi společně s kuřecím masem i různou sezonní zeleninu jako cukety nebo papriky.