Agrární dort recept.
Agrární dort je tvořivý název, který může evokovat spojení s venkovem, přírodou a možná i s použitím lokálních ingrediencí. Zde je návrh na recept, který by mohl tento název naplnit, včetně tipů pro jeho přípravu.
Ingredience:
- 200 g másla
- 200 g cukru moučka
- 4 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 100 ml mléka
- špetka soli
- 100 g ořechů (vlašské nebo lískové, podle chuti)
- 150 g čerstvého ovoce (jablka, švestky nebo borůvky)
- tvaroh pro náplň (250 g)
- vanilkový cukr (1 balíček)
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Máslo utřete s cukrem do pěny, postupně přidávejte vejce a dále šlehejte.
2. Smíchejte mouku s kypřicím práškem a solí. Tuto směs postupně přesívejte do máslové směsi, střídavě přilévejte mléko a šlehejte do hladka.
3. Na máslem vymazaném a moukou vysypaném pekáči rozetřete polovinu těsta. Na těsto rovnoměrně rozložte tvaroh smíchaný s vanilkovým cukrem.
4. Na tvaroh nasypte ovoce a posypte nasekanými ořechy. Zakryjte zbylým těstem.
5. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut nebo dokud není povrch zlatavý a testovaná špejle vytáhnutá z dortu není suchá.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat kůru z jednoho citronu nebo pomeranče.
- Místo čerstvého ovoce můžete použít i sušené, které předem namočíte v rumu nebo jiném likéru.
- Pro krémovější náplň můžete tvaroh smíchat s trochou smetany nebo jogurtu.
- Dort po upečení nechte chvíli vychladnout v troubě s mírně otevřenými dveřmi, aby nedošlo k prudké změně teploty a dort se nesrazil.
Tento agrární dort kombinuje jednoduchost s příchutí venkova a je ideální pro podzimní období, kdy jsou ovoce a ořechy nejčerstvější.