Adžika zeleninová směs recept


Adžika zeleninová směs recept.

Adžika je tradiční pikantní omáčka či pasta pocházející z kuchyně Kavkazu, konkrétně z Gruzie. Existuje mnoho variant adžiky, a jednou z nich je zeleninová směs, která přináší osvěžující a zároveň pálivou chuť do mnoha pokrmů. Zde je jednoduchý recept na zeleninovou adžiku, který je snadný na přípravu a zaručeně oživí vaše jídla.

Ingredience:
- 500 g rajčat
- 200 g červené papriky
- 200 g mrkve
- 100 g čerstvého koriandru
- 50 g česneku
- 100 g čerstvé petrželky
- 1-2 čili papričky (dle chuti)
- 100 ml jablečného octa
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce cukru

Recept:
1. Nejprve omyjte všechnu zeleninu a bylinky. Rajčata, papriky a čili papričky zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kusy.
2. Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
3. Česnek oloupejte.
4. Všechnu připravenou zeleninu, česnek, koriandr a petrželku dejte do mixéru a rozdrťte na jemnou pastu. Pokud nemáte mixér, můžete zeleninu najemno nasekat a poté vše důkladně promíchat.
5. Směs přendejte do velkého hrnce, přidejte jablečný ocet, sůl a cukr.
6. Za občasného míchání vařte směs na mírném ohni přibližně 30-40 minut, dokud se nezredukuje a nezhoustne.
7. Hotovou adžiku nechte vychladnout a poté přendejte do sterilizovaných sklenic. Uchovávejte v chladničce.

Tipy:
- Pro silnější pikantní chuť přidejte více čili papriček.
- Adžiku můžete použít jako omáčku k masu, rybám, jako přísadu do polévek, omáček nebo jako pikantní pomazánku na chléb.
- Pokud máte rádi křupavější texturu, můžete některou ze zelenin (např. mrkev) přidat do směsi až po jejím rozmixování.
- Adžika se skvěle hodí k uchování. Ve sterilizovaných sklenicích a v chladničce vydrží několik týdnů.